Smet Jet NV heeft haar grootste order tot nu toe binnengehaald. Het betreft de verkoop van een hogedruk reinigingsinstallatie aan één van de grootste zinkproducenten in Azië.

De hogedruk reinigingsinstallatie wordt volledig door de R&D-afdeling van Smet Jet ontwikkeld, zowel het mechanische als de sturingsapparatuur, en zal verscheidene technische optimalisaties bevatten ten opzichte van vroegere installaties.
De installatie zal dienen om de honderden anodeplaten van de zink-elektrolyse automatisch te reinigen. Vroeger werden deze platen manueel gereinigd, maar dit was een tijdrovende en dure procedure. De anodeplaten die verontreinigd zijn met mangaan en andere onzuiverheden, worden per celbak uit de zink-elektrolyse installatie van de klant gehaald en naar de hogedrukinstallatie gevoerd voor reiniging.

“De reinigingen zijn noodzakelijk voor de efficiëntie van de zink-elektrolyse installatie. Zonder tussentijdse reinigingen dient er een steeds grotere stroom door de platen gevoerd te worden om dezelfde zinkproductie te verkrijgen. Dit brengt een hele grote kost met zich mee.”, meldt Philip Smet, CEO van Smet Jet. “Specifiek aan de hogedrukinstallatie van Smet Jet is het werken met één hogedrukpomp en een drukvat-accumulator tot 150 bar, waardoor er veel tijd en energie bespaard wordt. Het automatisch reinigen per plaat duurt slechts 6 seconden. Door de verschillende ingebouwde veiligheden op alle niveaus van de installatie is het werken met een hogedrukinstallatie ook veel veiliger dan manueel reinigen.”

Midden april 2017 zal de installatie klaar zijn voor transport. De opstart zelf is voorzien voor het najaar van 2017. Op dat moment zal Smet Jet een engineer naar het bedrijf in Azië sturen om gedurende een week de opstart van de installatie uit te voeren.

Het gebeurt overigens wel vaker dat Smet Jet engineers of operatoren naar het buitenland stuurt. Zo is er onlangs weer een team van Belgische operatoren de industriële reiniging gaan uitvoeren tijdens een shutdown bij SASOL in Zuid-Afrika. “We zijn met een nieuwe lokale partner in zee gegaan voor Smet Jet Afrika en verwachten hierdoor een versnelde groei qua hoeveelheid werken in 2017 in die regio. Voor onze Belgische operatoren is het een privilege om aan deze werken deel te nemen, maar het is tevens ook een heel goede leerschool. Ze leren er het reinigen van warmtewisselaarsbundels in heel korte tijd met veiligheid als hoogste prioriteit.”
Inmiddels levert Smet Jet wereldwijd al meer dan 30 jaar installaties voor hogedrukreiniging en voert wereldwijd al meer dan 40 jaar industriële reinigingen uit.